Intro på bruk av hagle /lerdueskyting

Introtekst

Som godkjent hagleinstruktør har jeg bistått mange til å komme i gang på en trygg og god måte, “riktig fra starten” og tilpasset den det gjelder. Her med bilde fra når NRK Friluftsmagasinet var på besøk er et av flere eksempler.

1. Sikkerhet; hva vi gjør og ikke gjør.

Skyting er en svært trygg idrett, dette skyldes holdning og de regler som skal følges på banen. Vi har haglen alltid “knekt” og uten ammunisjon med mindre det er vår tur til å skyte. Våpen peker alltid mot skyteretning når det er montert. Skulle man bli usikker så “knekker” man haglen og/eller ber om bistand fra instruktør.

2. Håndtering og grunnleggende.

Monteringen, måten man holder haglen på, er avgjørende for å treffe de mål man sikter på. God kinnkontakt mot kolben og siktelinje/skinne, med noe fremoverlent(ca 60% vekt på fremre bein) så øker stabiliteten og bevegelsen etter målet betraktelig.

Det sies at man “peker” med haglen, ikke “sikter”. Dette er korrekt, når monteringen stemmer så vil kroppen gjøre som øyene/tankene sier. Krever riktig nok noe trening.

Bevegelige mål? Her må vi innse at målet/lerduen er i bevegelse. Vi må også være kjent med at det tar litt tid før skuddet når ut til målet vårt. Om vi tenker at det tar 0.1-sekunder før skuddet når målet, hvor langt har da flyttet på seg ? Normalt at man “sikter rett på”, men da har målet flyttet på seg til den tid skuddet kommer ut og man bommer. (Perspektiv; En bil i 60kmt flytter på seg 16m/s, 0.1-sekund av dette er 1.6-meter!) En lerdue senker hastigheten raskt, men likevel kan man raskt tenke seg at man må “skyte en halvmeter i forkant” – obs dette er variabelt på hvor mange grader til siden, hastighet, distanse, måten man holder /skytestil og responstid.

3. Første par skudd, tett oppfølging.

Har man ikke skutt før med hagle, eller akkurat startet, er det fordel med å ha en skyteserie på 25-skudd/duer, men minst 15 skudd/duer. I denne første runden så legger man vekt på grunnleggende og håndteringen, tilvenning mht bruk av hagle.

På denne første runden vil instruktør trolig låse lerduekasteren til å gå nesten rett frem for å underlette. Man står normalt «ferdig montert» med kinnkontakt, dette anbefales første par gangene man er på skytebane med hagle for å trene på nettopp denne delen – er først når man mestrer dette man begynner å løfte-opp-og-montere.

4. Hvilepause, tenke “hva skjedde og hvorfor?”

Etter første serie med lerdueskyting, lærer seg å bruke hagle, så lønner det seg å ta en liten pause. Også for de som akkurat startet med dette. Pausen trenger ikke være mer enn et kvarter feks. I denne pausen så gjelder det å tenke litt over hva skjedde? og hvorfor?, pluss man får roet seg ned litt. Tanker som kommer er gjerne “jeg burde truffet.. men.. aha.. derfor..”. Ta gjerne dialogen med instruktøren og luft de tanker og hvordan du kan bedre treffprosenten, med oppfølging allerede på neste serie!

5. Fortsette skytingen – flere treff.

Da har vi gått gjennom grunnleggende, fått prøvd litt, hatt akkurat nok tid til å tenke litt over hva som skjedd – nå bruker vi det vi har lært til å få treffe flere lerduer ! Instruktøren vil fortsatt stå til rådighet og hjelpe til, men du er nå bedre rustet til utføre dette og bevist få til økt treffprosent.

Statistikk av jegere i Norge

Pr april 2017 er det ca. 493.000 registrerte jegere i Norge, av de utgjør litt over 67.000 kvinner. I år (2016-2017) bestod 12.801 personer jegerprøven, 9.372 menn og 3.429 kvinner. Antallet personer totalt som løste jegeravgiftskort var 202.352.